ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES Ελιάς

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES Ελιάς

Share this post

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES Ελιάς

Με μεγάλη μας χαρά και περιφάνεια συμμετέχουμε στην υλοποίηση του “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES” – πιστοποιημένα φυτά ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς.

Αφορά την «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς».

Εντάσσεται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και Λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Γεωργίας» της Δράσης 2, του ΠΑΑ 2014-2020.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES” – πιστοποιημένα φυτά ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και συγκεκριμένα δενδρυλλίων ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς.

Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους. Ως αποτελέσματα διασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδημα.

Φορείς που συμμετέχοουν:

Το “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ / CERTIFIED NURSERIES” υλοποιείται με την συμμετοχή των φορέων:

  • ΕΛ.Γ.Ο.”ΔΗΜΗΤΡΑ”/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου (ΕΛ.Γ.Ο.),
  • Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.),
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.),
  • Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.),
  • Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος),
  • Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης),
  • Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου),
  • Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ),
  • Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP)
  • AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

Σύντομο ιστορικό – ανάλυση:

Παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια πραγματοποιούνται ενέργειες για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και εσπεριδοειδών. Για τη συκιά αυτές δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευρέως εγγύηση για την ποικιλιακή γνησιότητα και την φυτοϋγεία των δενδρυλλίων που προμηθεύονται οι παραγωγοί για τις νέες φυτεύσεις.

Η απώλεια φυτικού κεφαλαίου λόγω ασθενειών, σε συνδυασμό με την απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, αποτελεί συχνό φαινόμενο σε περιπτώσεις φύτευσης μολυσμένων με παθογόνα δέντρων. Τα ποσοστά των οποίων όπως έχει διαπιστωθεί μέσω εργαστηριακών ελέγχων είναι υψηλά, καθώς πολλά παθογόνα με οικονομική σημασία για την καλλιέργεια δεν μπορούν να διαγνωστούν με το ανθρωπινό μάτι.

Οι περιπτώσεις δε, που ο παραγωγός θα διαπιστώσει κάποια χρόνια μετά την εγκατάσταση του οπωρώνα ότι τα δέντρα του δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά της επιθυμητής ποικιλίας, δεν είναι λίγες. Παράλληλα διακυβεύεται η φήμη και η βιωσιμότητα των αγροτικών προϊόντων καθώς το παραγόμενο προϊόν δεν φέρει τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν υποδομές για ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Με βάση τις υφιστάμενες μητρικές φυτείες του επίσημου διατηρητή των φυτικών ποικιλιών (ΕΛ.Γ.Ο.) θα δημιουργηθούν για τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες (ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς) οι πρώτες υποψήφιες προβασικές φυτείες.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν μητρικές φυτείες στα φυτώρια και τελικά πιστοποιημένες φυτείες.

Η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία θα εξασφαλίζεται με ελέγχους από εξειδικευμένα εργαστήρια (Μ.Φ.Ι., Γ.Π.Α., ΕΛ.Γ.Ο.) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την πιστοποίηση. Η μεγίστη ενεργοποίηση των ωφελούμενων και η διάδοση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί από τους φορείς εθνικής εμβέλειας, την Ε.Φ.Ε. και την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, ενώ βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς θα αξιολογηθούν για αντοχή στο πλέον ζημιογόνο παθογόνο καραντίνας, την Ξυλλέλα στο CNR-IPSP που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο τομέα.

Αθήνα,17/5/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok