Φυτώρια Ελιάς

Από το 1970 εφοδιάζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα του παραγωγούς της Κρήτης με τα Φυτώρια Ελιάς μας. Τα φυτώρια προέρχονται από κλωνική επιλογή της εκλεκτής ποικιλίας Κορωνέϊκης.

Share this post

Φυτώρια Ελιάς

eliaΑπό το 1970 εφοδιάζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα του παραγωγούς της Κρήτης με τα Φυτώρια Ελιάς μας. Τα φυτώρια προέρχονται από κλωνική επιλογή της εκλεκτής ποικιλίας Κορωνέϊκης. Είναι κλώνος παραγωγικότατος που εισέρχεται στην παραγωγή νωρίς ( από τον 3ο χρόνο και έπειτα ). Όλα τα φυτά μας προέρχονται από την ίδια μητρική φυτεία και ως εκ τούτου έχουν ταυτόχρονη ανάπτυξη στο χωράφι και ταυτόχρονα ωριμάζουν τον καρπό τους.

Μερικές από τις ποικιλίες που διαθέτουμε είναι:

  • Κορωνέικη (ψιλοελιά): Εξαιρετική ποικιλία, πολύ διαδεδομένη. Παράγει κορυφαία ποιότητα λαδιού. Έχει πυκνή βλάστηση και ωραίο σχήμα. Είναι ανθεκτική στον αέρα και στην ξηρασία, αλλά ευαίσθητη στο δάκο και στο καρκίνωμα.
  • Καλαμών : Καρπός μεσαίου – μεγάλου μεγέθους, υψηλής ποιότητας, μια από τις κορυφαίες ποικιλίες στον κόσμο. Είναι μεσοπρώιμη (ωριμάζει Νοέμβριο – Δεκέμβριο). Δένδρο εύρωστο με μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα. Απαιτητική σε εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία. Κατάλληλη για πεδινά ή ημιορεινά μέρη.
  • Μανάκι : Μεσόκαρπη, με σφαιρικό καρπό, διπλής χρήσης. Δίνει καλή ποιότητα λαδιού. Είναι ανθεκτική στη ξηρασία και τους ανέμους. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες. Αντέχει στο ψύχος, μπορεί να καλλιεργηθεί μέχρι 800 μέτρα υψόμετρο.
  • Αμφίσσης : Μεγαλόκαρπη με ωοειδείς καρπούς ποικιλία, από τις πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα. Κυρίως πράσινες, αλλά και μαύρες ελιές. Ωριμάζει όψιμα, δένδρο με μεγάλο ύψος, παραγωγικό, ανεκτικό σε μέσης σύστασης εδάφη. Απαιτητικό σε ψύχος για καλή ανθοφορία.
  • Χαλκιδικής: ποικιλία με πολύ μεγάλους καρπούς, κυλινδροκωνικού σχήματος με θηλή, για παραγωγή πράσινων ελιών εξαιρετικής ποιότητας. Ο καρπός της δεν καταλήγει ποτέ μαύρος.ανθεκτική στο ψύχος.
  • Γαϊδουρολιά :  Η πιο μεγαλόκαρπη ποικιλία, έχει καρπό επιμήκη, με ανοικτόχρωμα φακίδια. Δένδρο με ανοικτοπράσινα φύλλα, ανθεκτικό στη ξηρασία και τους θερμούς – ξηρούς ανέμους.
  • Θάσου :  Μεσόκαρπη ποικιλία διπλής χρήσης. Παράγει τις ελιές Θρούμπες που συλλέγονται αφού πέσουν στο έδαφος, έχοντας χάσει μς φυσική ζύμωση την πικράδα τους. Απαιτεί γόνιμο, βαθύ, υγρό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες. Είναι κατάλληλη για ξηροθερμικές περιοχές.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok