Κλάδεμα Ελιάς

Το κλάδεμα των δένδρων ελιάς, αποτελεί μια σημαντικότατη καλλιεργητική φροντίδα. Το κλάδεμα, μαζί με την κατάλληλη λίπανση και άρδευση, μπορεί μέσο- μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε ομοιόμορφη παραγωγή από χρονιά σε χρονιά. Να εξαλείψει δηλαδή ή να περιορίσει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας

Share this post

Κλάδεμα Ελιάς

Ελιά, τρόποι και μυστικά κλαδέματος

Το κλάδεμα των δένδρων ελιάς, αποτελεί μια σημαντικότατη καλλιεργητική φροντίδα. Το κλάδεμα, μαζί με την κατάλληλη λίπανση και άρδευση, μπορεί μέσο- μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε ομοιόμορφη παραγωγή από χρονιά σε χρονιά. Να εξαλείψει δηλαδή ή να περιορίσει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (εναλλαγή μια χρονιάς καρποφορίας με χρονιά ακαρπίας).

Κλάδεμα σε δένδρα ελιάς, που είναι σε παραγωγή

Το κλάδεμα των δένδρων ελιάς σε αυτή την φάση της ζωής του φυτού, αποσκοπεί στα εξής:

  • δημιουργία ή διατήρηση της ορθής κόμης του δένδρου (ύψος, σχήμα κτλ)
  • ανανέωση κάθε φορά της παραγωγικής βλάστησής του,
  • εξασφάλιση του καλού φωτισμού και αερισμού των φύλλων του, κυρίως αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Ο καλλιεργητής οφείλει να παρατηρήσει κάθε δένδρο ξεχωριστά και ανάλογα να επέμβει. Έτσι ενδεχομένως να απαιτηθεί κλάδεμα διαμόρφωσης, σε ελιές παρατημένες, που να αποσκοπεί στο να αποκτήσει το δένδρο το κατάλληλο σχήμα και ύψος. Τα επόμενα χρόνια με μικρές επεμβάσεις, μπορεί να έρθει το δένδρο στο σχήμα και ύψος που μας εξυπηρετεί. Πάντα γνώμονας και μπούσουλας είναι το φύλλωμα να λιάζεται και να αερίζεται επαρκώς, και το δένδρο κάθε χρόνο να αναπτύσσει καινούργια καρποφόρα βλάστηση. Ιδανικά θα επιθυμούσαμε τα χρόνια που ακολουθούν το κλάδεμα διαμόρφωσης, να επεμβαίνουμε “συντηρητικά”, με ελαφρύ μόνο κλάδεμα. Σε αυτό δεν θα χρειάζεται να απομακρύνουμε πάνω από 15-20% του φυλλώματος και των βλαστών του δένδρου. Είναι ευνόητο ότι έτσι, το κόστος παραγωγής μειώνεται.

Εποχή κλαδέματος

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των δένδρων ελιάς είναι στο τέλος του χειμώνα. Αυτό βέβαια πάντα εξαρτάται από την περιοχή στην οποία αναφερόμαστε. Περιοχές με βαρύ χειμώνα ή όψιμους παγετούς, καλό είναι τα κλαδέματα να γίνονται στην αρχή της Άνοιξης. Είναι σημαντικό επίσης να δώσουμε προσοχή στις τομές του κλαδέματος. Καλό είναι οι χονδρές τομές, να καλυφθούν από ειδική πάστα ή να ψεκάζονται αμέσως με μυκητοκτόνα. Επίσης τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται καλό είναι να διατηρούνται καθαρά και να απολυμαίνονται με δ/μα φορμόλης ή απλής οικιακής χλωρίνης.

 Το κλάδεμα – σημεία που πρέπει να προσέξουμε

Υπενθυμίζουμε ότι ο καλλιεργητής πρέπει να παρατηρήσει κάθε δένδρο ξεχωριστά και να επέμβει ανάλογα. Δεν έχουν όλα τα δένδρα ανάγκη από την ίδια ακριβώς φροντίδα.

  1. Καθαρισμός του δένδρου από παραφυάδες και βλαστούς που ξεκινούν από το κέντρο του δένδρου, κοντά στους βραχίονες. Απαιτείται αραίωμα και όχι εντελώς άδειασμα του εσωτερικού του δένδρου.
  2. Κλάδεμα μεγάλων κλαδιών- μεγάλες τομές. Αποσκοπούν στο να διορθωθούν δυσαρμονίες στο σκελετό του δένδρου. Σκοπός μας είναι τα ελαιόδενδρα να σχηματίζουν κορμού 0,5 με 1 μέτρο και 4-5 βραχίονες, συμμετρικά του άξονα του δένδρου. Δεν επιθυμούμε όρθιους βραχίονες, διότι θα σκιάζουν αργότερα την κατώτερη κόμη και θα δυσκολεύει την ελαιοκομιδή.
  3. Αραίωμα και κλάδεμα βλαστών στην Νότια πλευρά κυρίως του δένδρου, έτσι ώστε να λιάζεται καλύτερα το εσωτερικό και η βόρια πλευρά του, εκεί όπου παρατηρείται περισσότερη υγρασία και σκιά.
  4. Αφαίρεση πολυετών λαίμαργων που αναπτύσσονται κατακόρυφα.
  5. Κτένισμα στις ποδιές. Απομακρύνουμε κομμάτια βλάστησης που έδωσαν καρπό τα προηγούμενα χρόνια και ξυλοποιούνται. Έχουν, δηλαδή, μια εικόνα ενός βλαστού γυμνού, χωρίς φύλλα με σημάδια γήρανσης. Την χρονιά που περιμένουμε μεγάλη παραγωγή, αφαιρούμε περισσότερο όγκο φυλλώματος, προκειμένου να μην εξαντληθεί το δένδρο και να μπορεί να δώσει ποιοτικότερη παραγωγή και νέα βλάστηση. Η νέα βλάστηση που θα προκύψει, θα δώσει νέα παραγωγή την επόμενη χρονιά.

 

 

 

 


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok