Φυτά που αντέχουν την ηλιοφάνεια και την ζέστη του καλοκαιριού στο μπαλκόνι

Share this post

Φυτά που αντέχουν την ηλιοφάνεια και την ζέστη του καλοκαιριού στο μπαλκόνι

Στο μπαλκόνι υπάρχουν φυτά που αντέχουν στην ηλιοφάνεια και την ζέστη?

Φυτά και καλοκαίρι: Μπορούμε να τα συνδυάσουμε?

Τα φυτά μας, τους καλοκαιρινούς μήνες, ταλαιπωρούνται από τις ακραίες συχνά συνθήκες ηλιοφάνειας και ζέστης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φυτά που αντέχουν, αναπτύσσονται θαυμάσια στις συνθήκες αυτές και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους! 

Φυτά ανθεκτικά στην ζέστη και ηλιοφάνεια

  1. Ιβίσκος, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου ή στο π μπαλκόνι που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο. Σε ηλιόλουστες θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία, ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες. Ο ιβίσκος είναι  ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία. – 
  2. Βουκαμβίλια, είναι αναρριχώμενο φυτό συνυφασμένο με το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη ζέστη και στον έντονο ήλιο. Συχνά βρίσκεται στις αυλές σε νησιά και νότιες περιοχές της χώρας μας. Έχουν εντυπωσιακά άνθη, κόκκινα, μωβ, ροζ, λευκά και πορτοκαλί. Κατάλληλη επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια. Η βουκαμβίλια επιζητά ηλιόλουστες θέσεις, για να ανθίζει εντονότερα και συχνότερα. Είναι ευαίσθητη στο κρύο και στον ισχυρό άνεμο: Τη φυτεύουμε σε προφυλαγμένη θέση – απάνεμη. Γενικά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
  3. Μετροσίδηρος, ανθεκτικότατος στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ένας αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα, διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει την ανθοφορία του Μάιο και Ιούνιο. Φυτεύεται σε γλάστρες αλλά και στον κήπο σε ομαδικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε γόνιμα εδάφη, ή σε πλούσια σε οργανική ουσία. Αναπτύσσεται και ανθίζει σε ηλιόλουστες θέσεις, αντέχει σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι σχετικά ευαίσθητο στην έντονη παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες. Είναι σίγουρα ανάμεσα στα φυτά για μπαλκόνι με ηλιοφάνεια και ζέστη!
  4. Πεντάς, είναι χαμηλής ανάπτυξη φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πολυάριθμα λουλούδια του που μοιάζουν με αστεράκια. Παρουσιάζει αρκετή ανθεκτικότητα  στη ζέστη, στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Κατάγεται από τη νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Διαθέτει πλούσια και παρατέταμένη ανθοφορία, με έντονα ζωηρά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο και μωβ. Ανθίζει από τα τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκειρά σημεία, αλλά όμως όχι  σε εσωτερικό χώρο. Ο πέντας είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζουμε σχετικά προφυλαγμένη θέση. 
  5. Λαντάνα, φυτό που αντέχει την έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστός καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά άνθη σε κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό, κίτρινο και ροζέ χρώμα. Η ανθοφορία του διαρκεί από το μήνα Μάιο μέχρι το Νοέμβριο. Επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις καθώς δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία ενώ επιλέγεται και σε παραθαλάσσιες περιοχές, Έχει γρήγορη ανάπτυξη και πυκνή βλάστηση, μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρα και αποτελεί ιδανική επιλογή για χαμηλό φράχτη σε παρτέρια, δρόμους, πλατείες και πάρκα. 
  6. Ελαίαγνος, (Elaeagnus sp.) είναι θάμνος αγκαθωτός, αειθαλής, σχετικά γρήγορης ανάπτυξης. Ανθίζει το φθινόπωρο με ασημόχρωμα άνθη, από όπου βγαίνουν αργότερα μικροί κόκκινοι καρποί. Φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε ξηρασία, ζέστη και ψύχος. Συνίσταται για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, λόγω της υψηλής ανθεκτικότητας σε υφάλμυρα νερά και στα αιωρούμενα σταγονίδια της θάλασσας. Ανθεκτικό επίσης στην σκιά και στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Φέρει φύλλα γκρι-πράσινα ή πανασέ ανάλογα με την ποικιλία. Είναι ανάμεσα στα φυτά για μπαλκόνι με ηλιοφάνεια και ζέστη !

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok