Χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για τον Φίκο Ελάστικα

fikos elastica 1
fikos elastica 2

Share this post

Χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για τον Φίκο Ελάστικα

Ο Φίκο Ελάστικα (F. elastica “Doescheri”) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Ονομάζεται επίσης και ελαστικοφόρος φίκος (Ficus elastica). Όπως επίσης και καουτσουκόδεντρο (Rubber tree) καθώς από τον κορμό και τα κλαδιά του βγαίνει γαλακτώδες υγρό από το οποίο παράγεται το γνωστό ελαστικό προϊόν καουτσούκ.

Συναντάμε τον Φίκο Ελάστικα συνήθως ως φυτό εσωτερικού χώρου. Σε νότιες ζεστές περιοχές της Ελλάδας,  φυτεύεται και σε εξωτερικό χώρο, σε κήπους, πλατείες και πάρκα. Εκεί εμφανίζει έντονη ανάπτυξη και γίνεται ένα ψηλό δέντρο. Στις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας απ’ όπου κατάγεται, το ύψος του φίκου ελάστικα μπορεί να ξεπεράσει τα 30 μέτρα. 

Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης

Ως τροπικό φυτό, ο Φίκο Ελάστικα ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα, σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους κρύους. Είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα.

Σε εσωτερικούς χώρους, τον τοποθετούμε  σε φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες. Παράλληλα αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα ή σε δωμάτια με αφυγραντήρες. Για φυτά σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε προφυλαγμένα σημεία. Η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσουμε το φίκο είναι μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υποστυλώνουμε το νεαρό φυτό με έναν πάσσαλο στήριξης για να αναπτύξει ίσιο κορμό καθώς θα μεγαλώνει. 

Ανάγκες σε νερό

Είναι ανθεκτικός στην σχετική ξηρασία. Δυσκολεύεται με το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στα φύλλα. Σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο, στο μπαλκόνι και τη βεράντα, ποτίζουμε μία φορά κάθε 10 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι, ποτίζουμε συνήθως μία φορά την εβδομάδα και μειώνουμε το πότισμα την περίοδο του χειμώνα. Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στα πρώτα 4-5 εκατοστά από την επιφάνεια της γλάστρας έχει στεγνώσει. Αν είναι ακόμα υγρό, δεν ποτίζουμε. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok