Φυτά εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους 1ο μέρος

φυτά εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους

Share this post

Φυτά εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους 1ο μέρος

Τα φυτά εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος για ορισμένους..

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσθέσουμε χρώμα και ζωντάνια μέσα στο σπίτι και στον επαγγελματικό χώρο. Φτιάχνουν  τη διάθεσή, βελτιώνουν τη συγκέντρωση, μειώνουν το άγχος και την κούραση, δίνουν ηρεμία και χαλάρωση.

Κάθε ένα φυτό εσωτερικού χώρου διαθέτει μοναδική ομορφιά.

Ένα εντυπωσιακό φυτό μπορεί να αποτελέσει το κέντρο του ενδιαφέροντος σε μία μίνιμαλ διακόσμηση.

Ο συνδυασμός διαφορετικών μικρότερων φυτών δίνει τη δυνατότητα να ταιριάξουμε περισσότερα χρώματα, σχήματα και υφές.

Δράκαινα μαρτζινάτα, Ορχιδέα, Ζαμιοκούλκα, Κέντια, Ανθούριο, Φίκο μπέντζαμιν: οι επιλογές είναι πολλές και προσαρμόζονται στη διακόσμηση κάθε χώρου.

Χαρακτηριστικά και μυστικά των φυτών εσωτερικού χώρου

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως το Σπαθίφυλλο, η Σανσιβέρια, η Δράκαινα και το Χλωρόφυτο καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Ο αέρας του σπιτιού και του γραφείου φιλτράρεται, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Αν δεν έχετε καταφέρει να διατηρήσετε για αρκετό καιρό φυτά ζωντανά, ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε ξανά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους είναι στα χέρια σας!!

Σημεία που πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Θέση. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε.

Απαιτούν σημείο με αρκετό φως και να τους παρέχουμε την κατάλληλη περιποίηση. Τοποθετούμε τα φυτά σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας όμως να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου πάνω στα φύλλα τους. Η απευθείας έκθεση μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα.

Αν ο χώρος δεν είναι τόσο φωτεινός, επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως. Τέτοια είναι  ο Ζαμιοκούλκας, το Σπαθίφυλλο και η Σανσιβέρια. Αυτά έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως. 

 Θερμοκρασία  Το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου είναι σε θερμοκρασίες από 16-25°C με αρκετή σχετική υγρασία.

Είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες. Χρειάζονται προστασία σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 10°C, όπως επίσης και σε υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30°C.

Κανόνας: προτιμούμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι. Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια. 

Γλάστρες:  Οι γλάστρες πρέπει διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό κατά το πότισμα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο πιατάκι ή ένα διακοσμητικό κασπώ για να συγκεντρώνεται το νερό και να μη λερώνουμε.

Όταν το φυτό αναπτυχθεί αρκετά, χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, όταν οι ρίζες του εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Ενδεχομένως οι ρίζες του φυτού μπορεί να έχουν πυκνώσει αρκετά, ακόμα και χωρίς να εξέχουν από τη γλάστρα.

Συνέχεια στο δεύτερο μέρος του άρθρου..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok