Φίκος λυράτα

Φίκος λυράτα – μια πράσινη έκρηξη από φύλλα..

Φίκος λυράτα (Ficus lyrata) είναι φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα, φαρδιά και δερματώδη σκούρα πράσινα φύλλα.

Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, λίπασμα και καλλιεργητικές συνθήκες. Μπορεί να διατηρηθεί εξίσου σε εσωτερικό χώρο σε ένα εξωτερικό ημισκιερό.

Όπως όλοι οι φίκοι είναι ευαίσθητος στο κρύο και τον παγετό. Δεν επιθυμεί μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία.

Χρήσιμη Συμβουλή 

Ο Φίκος Λυράτα διατηρείται σε μικρή γλάστρα και μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη όταν η γλάστρα της έχει γεμίσει με ρίζα.

Γενικές συμβουλές για την περιποίηση των φίκων

Παρά τα διαφορετικά είδη φίκων που υπάρχουν, όλοι απαιτούν τους ίδιους κανόνες περιποίησης.

Τα φυτά απαιτούν φωτεινά μέρη χωρίς άμεση επαφή με τον ήλιο. Ανάλογα μάλιστα με την φωτεινότητα του χώρου, προσαρμόζουν και την ανάπτυξή τους.

Το πότισμα πρέπει να είναι σε κανονικά επίπεδα. Δεν χρειάζεται να στεγνώνει το χώμα αλλά όχι και να υπέρ – ποτίζεται. Το καλοκαίρι καλό είναι να ποτίζεται μια φορά την ημέρα και τον χειμώνα κάθε 4-5 μέρες. Το φυτό λατρεύει το ράντισμα των φύλων του με νερό. Καλό είναι να καθαρίζετε τα φύλα από την σκόνη.

Ιδανικές θερμοκρασίες για την διατήρησή των φυτών είναι οι 25ο C το καλοκαίρι και 20-2ο C τον χειμώνα. Όλες τις εποχές ωστόσο θα πρέπει να προφυλάσσεται από τον κρύο αέρα αφού λόγω αυτού μπορεί να χάσει τα φύλα του. Έτσι, καλύτερα να μην τοποθετείται δίπλα σε παράθυρα.

Η μεταφύτευση γίνεται όταν οι ρίζες αρχίσουν να εξέχουν από τις τρύπες αποστράγγισης και όταν το χώμα ξεραίνεται γρήγορα. Η επιτυχής μεταφύτευση πρέπει να γίνει κοντά στο καλοκαίρι. Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε χρόνο.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok