Τουλπάχια Tulbaghia violacea
Η Τουλμπάχια Tulbaghia violacea, είναι ταχέως αναπτυσσόμενο, βολβώδες φυτό. Τα φύλλα της είναι μακριά, στενά, ελαφρώς σαρκώδη, πράσινα ή πανασέ (πρασινοκίτρινα) με έντονη τη μυρωδιά του σκόρδου.
Η Τουλμπάχια έχει μοβ, σωληνοειδή άνθη, συγκεντρωμένα σε umbels (μέχρι και 20 λουλούδια πάνω σε έναν ψηλό μίσχο). Πολύ εντυπωσιακά, με υψηλή καλλωπιστική αξία. Προτείνεται η φύτευσή του σε ανθώνες, παρτέρια ή σε κατάλληλα διαμορφωμένες ζαρντινιέρες.
Ανθοφορεί για μεγάλο διάστημα. Ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ζεστά κλίματα, ενώ αντέχει και στην ξηρασία. Είναι ευπαθές στον έντονο άνεμο, λόγω των σχετικά ψηλών του βλαστών.
Γενικές συμβουλές για την καλλιέργεια και ανάπτυξη βολβών
Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Αν και οι βολβοι μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος, προτιμούμε γόνιμα εδάφη και καλή αποστράγγιση. Εξασφαλίζουμε καλή κατεργασία του εδάφους για να γίνει αφρωτό το χώμα και ενσωματώνουμε οργανική ουσία σε αυτό. Καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη. Αν φυτέψουμε σε γλάστρα, επιλέγουμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό.
• Πώς φυτεύονται οι βολβοί;
Σχεδιάζουμε τον κήπο μας φυτεύοντας τους βολβούς σε σειρές. Φυτεύουμε σε απόσταση μεταξύ των φυτών γύρω στα 50-60 εκατοστά, ενώ οι σειρές πρέπει να έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους. Φυτεύουμε τους κονδύλους σε βάθος 12-15 εκατοστά με τα «μάτια» προς τα επάνω. Καρφώνουμε πάσαλους ύψους 1½ μέτρου στο έδαφος, δίπλα στις τρύπες που θα φυτεύουμε τους κονδύλους. Έπειτα δένουμε τα φυτά όταν φθάσουν στα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει το βλαστό.
• Τι ανάγκες σε πότισμα και τι λίπανση θέλει;
Αν το έδαφος έχει υγρασία, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πότισμα. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τις ανάγκες σε λίπανση, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.
• Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο βολβός για να ευδοκιμήσει;
Για να ευδοκιμήσουν οι βολβοί, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους. Επίσης και τα κατώτερα φύλλα τους, όταν έχει μεγαλώσει το φυτό, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Επίσης, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.