Η Γαρδένια (Gardenia jasminoidesείναι αειθαλής θάμνος, μέτριας έως αργής ανάπτυξης με οβάλ γυαλιστερά φύλλα. Ανθίζει από άνοιξη έως χειμώνα με άνθη λευκά, διπλά ιδιαίτερα αρωματικά. Προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης και ελαφριά, όξινα χώματα, καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε χούμο.

Η γαρδένια κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ως φυτό εκτιμάται όχι μόνο για το υπέροχο άρωμά του, αλλά και για τα κομψά κηρώδη λευκά άνθη και τα παχιά, γυαλιστερά και αειθαλή φύλλα του.

Το πιο συνηθισμένο είδος γαρδένιας, η Gardenia jasminoides, μπορεί να μεγαλώσει σε ύψος από 1,20 έως 1,80 μέτρα και είναι αρκετά παχύ ως φυτό. Άλλες ποικιλίες, όπως η “Radican”, δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ ή γίνονται «νάνοι». Υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, οπότε υπάρχουν γαρδένιες για κάθε γούστο.

Γενικές καλλιεργητικές συνθήκες

Οι γαρδένιες αγαπούν την υγρασία, αλλά και το καλά αποστραγγιζόμενο όξινο έδαφος.
Άρα το έδαφος πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς νωτισμένο.

Οι γαρδένιες αναζητούν ένα έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, αφράτο και χωρίς ασβέστη. Για αυτό προτιμάται η καλλιέργεια σε γλάστρα όπου θα έχουμε τοποθετήσει το κατάλληλο φυτόχωμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό μεγαλώνει θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου.

Όταν μια γαρδένια έχει παρά πολλά μπουμπούκια είναι πιθανό να πέσουν μερικά από αυτά πριν ακόμη ανοίξουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή οποιαδήποτε μεταβολή συνθηκών (θερμοκρασίας, υγρασίας, αερισμού, ασθενειών).