Κυπαρίσσια : εντυπωσιακά αλλά ευαίσθητα
Κυπαρίσσια, εχθροί και ασθένειες
Τα κυπαρίσσια είναι κωνοφόρα δέντρα και δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στον κήπο! Τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο σπίτι, όμως ακόμα και σε γλάστρα είναι ικανά να μεταμορφώσουν την εικόνα του μπαλκονιού. Στα κυπαρίσσια ανήκουν η Τούγια, το Λέιλαντ, το Πεύκο, το Γκολντ Κρεστ, και το κυπαρίσσι το ντόπιο κα. Τα εντυπωσιακά αυτά φυτά ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρό κλίμα. Σε ζεστές περιοχές μπορούν να παρουσιάσουν αρκετά προβλήματα και να ξεραθούν. Οι αιτίες είναι πολλές και μπορούμε να τις κατατάξουμε με λίγα λόγια παρακάτω:
Βασικές αιτίες ξήρανσης των κωνοφόρων δέντρων
- Πρώτη και βασικότερη αιτία είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι γενικά δένδρα ψυχρών περιοχών και χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος, που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.
- Άλλη αιτία είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή, η ψώρα των φυτών) που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και ελλιπούς αερισμού.
- Η σημαντικότερη όμως αιτία είναι ο μύκητας της Phytophthora που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά εμφανίζονται προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά. Οι μύκητες του γένους Phytophthora μεταδίδονται με το έδαφος και προκαλούν ασθένειες στα μέρη των δέντρων όπου έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το έδαφος. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν σημαντικές ζημιές σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και προσβάλουν μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων φυτών.
Αντιμετώπιση της ξήρανσης των κωνοφόρων δέντρων
- Για την έλλειψη νερού: τακτικό πότισμα, κατά την περίοδο του καλοκαιριού τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
- Για την Ψώρα ή ψευδόκκοκο: ψέκασμα με ισχυρά οργανοφωσφωρικά εντομοκτόνα σε συνδυασμό με θερινό πολτό, αρχές Άνοιξης και Φθινοπώρου.
- Για τον μύκητα της Phytophthora: Κατά την περίοδο της Άνοιξης, καλό ψέκασμα (καλή διαβροχή) όλων των βλαστών και φυλλώματος με μυκητοκτόνα, που έχουν βάση τον χαλκό. Επιπλέον δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο ριζοπότισμα με μυκητοκτόνο (πυκνό δ/μα). Η δράση του δρά και προληπτικά, επομένως προστατεύουμε τα κωνοφόρα δένδρα από αυτόν τον κίνδυνο. Βιολογική καταπολέμηση με ανταγωνιστικούς μύκητες των γενών Trichoderma και Gliocladium. Αν και οι αξιολογήσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο εντούτοις τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
- Φροντίζουμε τα κωνοφόρα δένδρα να φυτεύονται σε ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ τους, έτσι ώστε να αερίζονται και να λιάζονται επαρκώς. Έτσι αποφεύγουμε την μόλυνση από Phytophthora η οποία προτιμά περιοχές του δένδρου με υγρασία και κακό αερισμό.
- Επιλογή φυτών και δένδρων από φυτώριο που να είναι υγιή και εύρωστα (επιλογή σωστού πολλαπλασιαστικού υλικού)
- Αποφυγή τραυματισμού των δένδρων κατά τις καλλιεργητικές εργασίες. Από τις διάφορες πληγές στους βλαστούς κοντά στο έδαφος, εισχωρούν ευκολότερα τα διάφορα παθογόνα.
Χρήσιμη συμβουλή:
Για το πότισμα των κωνοφόρων, είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να αποφεύγουμε τη διαβροχή του φυλλώματος. Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η διαβροχή του φυλλώματος με νερό σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της Phytophthora και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.