Στρελίτσια 

Strelitzia reginae

Η Στρελίτσια ή Πουλί του Παραδείσου είναι αειθαλής θάμνος με άνθη πορτοκαλί και μπλέ ανθίδια μέσα σε βράκτια φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη. Ύψος μέχρι 2 μέτρα. Φυτό ευαίσθητο στο ψύχος. Απαιτεί γόνιμο έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο. Γενικά είναι φυτό ευρείας προσαρμοστικότητας και εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας. Δημιουργεί μια ‘τροπική’ υφή στον κήπο μας. 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Το φυτό Strelitzia reginae της οικογένειας Sterlitziaceae είναι ένα μονοκοτυλήδονο αειθαλές ανθόφυτο, κατά κόσμο γνωστό με το όνομα «πουλί του παραδείσου».

Περίγραφή του φυτού:

  • Έχει μεγάλα φαρδιά φύλλα, μήκους 25- 70 εκ. με μακριούς μίσχους μήκους μέχρι 1μ., που φύονται σε διάταξη στεφάνης.
  • Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 2μ.
  • Τα άνθη του εκπτύσσονται στις άκρες μακριών στελεχών και αποκαλύπτονται μέσα από έναν σκληρό κολεό που έχει τη μορφή ράμφους, την σπάθη. Το άνθος αποτελείται από 3 πορτοκαλί σέπαλα και 3 μοβ- μπλε πέταλα.

Υπάρχει και η ποικιλία Strelitzia nicolai τα φύλλα της οποίας είναι μεγάλα σαν της μπανανιάς και φέρει άνθη λευκά – κρεμ και που ανθίζει κυρίως Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Οδηγίες καλλιέργειας:

Φυτέψτε τις στερλίτσιες σε ηλιόλουστη θέση, σε πλούσιο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε τακτικά, εκτός από τον χειμώνα, λιπαίνετε την άνοιξη και το καλοκαίρι κάθε 2 εβδομάδες και αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη κόβοντας το μίσχο τους από τη βάση. Είναι ένα εύκολο σχετικά φυτά αρκεί να το προφυλάξτε από τους παγετούς!