Η Ντατούρα  (Datura arborea) είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος που φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Φέρει στενόμακρα ωοειδή φύλλα. Ανθοφορεί καλοκαίρι φθινόπωρο με χαρακτηριστικά λευκά άνθη, πολύ αρωματικά, σε σχήμα τρομπέτας και μέγεθος που φτάνει τα 15-20 εκ. Προτιμά ηλιαζόμενες περιοχές, και καλά στρραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ευαίσθητο στο κρύο. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες που φέρουν, πέρα από άσπρα, και κίτρινα ή πορτοκαλοκόκκινα άνθη.

Η Ντατούρα είναι μια ξυλώδης μονοετής πόα που μπορεί να φτάσει έως και 2 μέτρα ύψος. Έχει όρθιο βλαστό και πασσαλώδη ρίζα.

Τί να προσέξετε στην καλλιέργειά του:

Τα άνθη του είναι μεγάλα με μήκος 6-10 εκ. λευκά ή ροδοϊώδη, σε σχήμα τρομπέτας με κατεύθυνση προς τα επάνω, ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Τα φύλλα είναι μεγάλα 10-20 cm, άνισα οδοντωτά και ωοειδή. Ο καρπός είναι αγκαθωτός, είναι ακανθώδης κάψουλα 4-10 cm μήκος και 2-6 cm πλάτος.

Απαντά και στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα απαντά το είδος Datura stramonium (Δατούρα η στραμώνιος), το οποίο είναι αυτοφυές και φύεται σε ακαλλιέργητους αγρούς και πετρώδεις τοποθεσίες, απάνεμες και ημισκιερές θέσεις.

Τα περισσότερα μέρη του φυτού περιέχουν ατροπίνη, σκοπολαμίνη και υοσκυαμίνη αλλά οι κύριες συγκεντρώσεις είναι στους σπόρους και στα άνθη.