Λοροπέταλο

Λοροπέταλο, ένας εντυπωσιακός θάμνος

Το Λοροπέταλο,  Loropetalum chinensis ανθοφορεί από Φεβρουάριο μέχρι και Απρίλιο με εντυπωσιακά κόκκινα ή φούξια φύλλα. Είναι θάμνος, που αν τον αφήσουμε ελεύθερο, μπορεί να φτάσει και 3-4 μέτρα. Επιδέχεται όμως κλάδεμα διαμόρφωσης.

Το Λοροπέταλο είναι αειθαλής θάμνος με ακατάστατη μορφή και κλαδιά που σχηματίζουν οριζόντια στρώματα. Έχει μπορντό φύλλα και φούξια ή κόκκινα άνθη ανάλογα με την ποικιλία. Προτιμά υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια, με χαμηλό pH και ευδοκιμεί καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις.

Πολλά και διαφορετικά είδη φυτών, κυρίως εισαγωγής, εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά. Άλλα είναι ευαίσθητα και λιγότερο αντοχής και άλλα πολύ ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Στην δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκει και ένας θάμνος με ασυνήθιστο σκούρο φύλλωμα, με πολύ εντυπωσιακή ωστόσο ανθοφορία: το Λοροπέταλο.

Καλλιεργητικές συνθηκες

Κατάγεται από την ΝΑ Ασία, αυτοφύεται σε πολλά σημεία της Κίνας και έχει αποκτήσει ιδιαίτερη διακοσμητική αξία ως αναπόσπαστο κομμάτι των λεγόμενων γιαπονέζικων κήπων. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του όμως, βρίσκεται στην μεγάλη ανθεκτικότητά του σε χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το φύλλωμα του έχει ένα χαρακτηριστικό σκούρο πράσινο χρώμα, ίσως και με κάποιους τόνους του μπορντό, σκληρή και κάπως αδρή υφή και με ελαφρώς κυκλική διάταξη που προσφέρει αρκετές δυνατότητες για εντελώς σχηματισμένη τελική όψη. Δεν κλαδεύεται, κορυφολογείται, όμως μόνο με τελικό σκοπό την σχηματοποίηση και όχι και τόσο την ανανέωση του φυτού που ούτως ή άλλως έχει αρκετή δύναμη και για ανάπτυξη και για ανθοφορία. Για φυτά σε γλάστρες η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και η τακτική λίπανση είναι απαραίτητη. Πρόκειται για είδος με εκτεταμμένο ριζικό σύστημα που απαιτεί συγκεκριμένο όγκο χώματος πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους τύπους των χωμάτων, εφόσον αυτά του παρέχουν άριστη αποστράγγιση.

Φυτεύεται μόνο του αλλά και σε συστάδες χρωματίζοντας πολύ όμορφα άλλοτε μονότονους φράχτες και βραχόκηπους. Ιδανικό για κήπους προσήλιους ή ημισκιερούς με περιορισμένο χώρο και , όπου δημιουργείται μια ξεχωριστή αίσθηση εκκεντρικότητας και διαφορετικότητας, παρόμοια με εκείνη των κήπων με μπονσάι. Τέλος, αν και σπάνια νοσεί, το ξεθώριασμα των φύλλων που προκύπτει από την έλλειψη του φωτός και η μερική τους ξήρανση στις άκρες λόγω του λιγοστού νερού.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok