Δράκαινα

Δράκαινα Μαρτζινάτα – Dracaena marginata

Η ποικιλία αυτή, Δράκαινα έχει καταγωγή από την μακρινή Μαδαγασκάρη. Η ανθεκτικότητά του αλλά και η εξωτική ομορφιά του, το κάνουν πολύ διαδεδομένο φυτό για κάθε γωνία του σαλονιού μας. Σχηματίζει λεπτό ξυλώδη κορμό και έχει μυτερά λογχοειδή φύλλα. Σύμφωνα με το feng shui η Δράκαινα θα γεμίσει με θετική ενέργεια το χώρο μας, και θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τα βαρέα μέταλλα.

Η Δράκαινα Μαρτζινάτα  δεν έχει πολλές απαιτήσεις και επιβιώνει πολύ εύκολα μέσα στο σπίτι αλλά και έξω εάν η περιοχή που είμαστε δεν έχει πολύ κρύο. Έχει σκούρα πράσινα φύλλα ή πράσινα με κόκκινες ρίγες  στην άκρη τους σε κάποιες ποικιλίες, με κλίση προς τα κάτω . Είναι φυτό που έχει αργή ανάπτυξη. Τέλος, η Δράκαινα μαρτζινάτα συγκαταλέγεται στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.

Η Δράκαινα είναι φυτό εσωτερικού κυρίως χώρου. Θα μπορούσε να έχει και μία θέση στο μπαλκόνι αρκεί να προστατεύεται από την παγωνιά του χειμώνα. Της αρέσουν τα σημεία με αρκετό φώς όπου ο ήλιος να μην έρχεται σε άμεση επαφή μαζί της αλλά και να μην βρίσκεται εκτεθειμένη σε ρεύματα κρύου αέρα. Εξίσου καλά θα τα πάει και σε ένα σημείο με πολύ περιορισμένο φωτισμό. Γενικά είναι φυτό με αργή σχετικά ανάπτυξη.

Φροντίδα

Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της δράκαινας είναι γύρω στους 16-21οC. Η Δράκαινα θέλει τακτικό πότισμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως το χώμα δεν πρέπει πρώτα να στεγνώνει πριν ποτιστεί ξανά.  Ιδίως τους μήνες του χειμώνα το χώμα πρέπει να είναι αρκετά στεγνό μέχρι το επόμενο πότισμα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα κατά την περίοδο της ανάπτυξης και καθόλου κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κλάδεμα της Δράκαινας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή αν αυτό είναι απαραίτητο. Κλαδεύοντας την μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κομμένα κλαδιά ώστε να την πολλαπλασιάσουμε.

Όταν το φυτό μας σχεδόν δε χωράει στη γλάστρα τότε είναι καιρός να την μεταφυτεύσουμε σε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη χρησιμοποιώντας χώμα τύρφης και ελαφρόπετρα στον πάτο για καλή αποστράγγιση. Η Μαρτζινάτα διατηρείται σε μικρή γλάστρα και μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη όταν η γλάστρα της έχει γεμίσει με ρίζα καθώς της αρέσει να είναι πιεσμένη. Κλαδεύουμε τα ξερά φύλλα για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού καθώς και τυχών ξηραμένες  άκρες των φύλλων .

Καλλιεργητικές συμβουλές 

Καλό είναι να αποφεύγουμε να βρέχουμε ή να εφαρμόζουμε λίπασμα μέσω των φύλλων διότι δεν προκόβουν αν τα φύλλα τους είναι υγρά. Ο ψευδόκοκκος , ο ψευδόκοκκος ρίζας και η κόκκινη αράχνη είναι οι κυριότεροι εχθροί της Δράκαινας. Σε συνθήκες έλλειψης νερού ή αν το χώμα της είναι πολύ αλκαλικό μπορεί να παρατηρήσετε τις άκρες των φύλλων της να ξεραίνονται. Αντιθέτως, άμα τα φύλλα της κιτρινίζουν τότε ίσως να ευθύνεται το υπερβολικό νερό. Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευτείτε τον ειδικό γεωπόνο.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok