H Μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς

Η Μελανή κηλίδωση αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη ασθένεια για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς οφείλεται στον ασκομύκητα Diplocarpon rosae

Share this post

H Μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς

H Μελανή κηλίδωση αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη ασθένεια για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς. Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αρκετές άλλες χώρες παγκοσμίως απαντάται ευρέως. Οφείλεται στον ασκομύκητα Diplocarpon rosae, που έχει ως ατελή μορφή τον μύκητα Marssonina rosae. Πρόκειται για μια ευρύτατα διαδεδομένη ασθένεια της τριανταφυλλιάς, η οποία μπορεί συχνά να είναι επιδημική και να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα.

Αντιμετώπιση της ασθένειας:

Συνιστάται η συλλογή και το κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων του φυτού. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η επικράτηση υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας εκεί όπου αναπτύσσονται οι τριανταφυλλιές.  Επομένως απαιτείται αραιή φύτευση, αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος καθώς αποτελεί ευνοϊκή παράμετρο για την έξαρση των μολύνσεων. Καλό είναι να πραγματοποιηθεί χειμερινός ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή χαλκούχα. Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά μυκητοκτόνα με δράση κατά του παθογόνου της μελανής κηλίδωσης.


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram
FbMessenger
Tiktok