Μπανανιά (Musa japonica συν. Musa basjoo)

Η Μπανανιά είναι τροπικό, καρποφόρο δένδρο με μεγάλα, πλατιά και τοξωτά, πράσινα φύλλα με μήκος 2- 3μ. που σχηματίζουν μια ομπρέλα στην κορυφή ενός χυμώδους, άκαμπτου κορμού. Ανθοφορεί το καλοκαίρι με ανοιχτοκίτρινα λουλούδια που στη συνέχεια δίνουν καρπούς. Ευδοκιμεί σε γόνιμα και όξινα εδάφη και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλιματολογικές απαιτήσεις

Η Μπανανιά απαιτεί περιοχές με άφθονη ηλιοφάνεια, ζεστό κλίμα και έδαφος γόνιμο με αρκετή υγρασία. Σε μείγμα χώματος με πλούσια οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενο, το φυτό της Μπανανιάς, αναπτύσσεται άριστα.

Απαιτείται προσοχή σε περιοχές όπου πιάνει παγετός, διότι την επηρεάζει δυσμενέστατα, και ,πορεί να την ξεράνει.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Η Μπανανιά εξαπλώνεται πολύ εύκολα, στις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω. Λέμε ότι η Μπανανιά “τρέχει”. Βγάζει συνεχώς παραφυάδες και εύκολα καταλαμβάνει τον χώρο γύρω της. Συνήθως όταν φυτεύεται σε παρτέρια, μετά από λίγα χρόνια, έχει καταλάβει όλη την έκταση του παρτεριού.

Όταν μπαίνει σε καρποφορία, τον βλαστό που έχει το τσαμπί με τον καρπό (μπανάνες), τον κόβουμε, και αφήνουμε τις παραφυάδες τριγύρο, που την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, θα δώσουν τα αντίστοιχα τσαμπιά μπανανιών.

Καλλωπιστικά χαρακτηριστικά

Στην σύγχρονη κηποτεχνία, η Μπανανιά, προτείνεται σε κήπους ή διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων. Σε συνδυασμό με άλλα φυτά τροπικής υφής, όπως Φόρμιο, Τσίκας, Στερλίτσια, Τουλμπάχια, Χαμαίρωπας  δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.