Η Βερβένα (Verbena hybrida) ή Verbena,Vervena ή Verbena bonariensis είναι ένα πολυετές, μεγάλο φυτό με μικρά χρωματιστά άνθη σε ψηλές ταξιανθίες. Ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae και κατατάσσεται στα δικοτυλήδονα φυτά.

Η Βερβένα (Verbena hybrida) περιλαμβάνει φυτά που διακλαδίζονται εύκολα. Τα φύλλα τους είναι οδοντωτά, πράσινα. Τα άνθη τος είναι ενωμένα σε δέσμες που ανοίγουν από Μάιο έως Οκτώβριο σε ποικιλία χρωμάτων.

Καλλιεργητικές και άλλες πληροφορίες:

Φυτά ανθεκτικά σε ξερά και παραθαλάσσια μέρη, κατάλληλα σε ζαρντινιέρες και για κάλυψη εδάφους. Στην ίδια ομάδα φυτών ανήκουν και τα Tapiens που ανθοφορούν άνετα και σε ημισκιερές θέσεις φύτευσης.

Το γένος περιλαμβάνει 200-250 περίπου ετήσιες και πολυετείς πόες ή και ημιξυλώδη φυτά που έχουν μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας από τα τέλη της άνοιξης εώς το φθινόπωρο και μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο ύψος και 2,5 μέτρα πλάτος.

Έχει έρπουσα ανάπτυξη, αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες, ζεστές και προστατευμένες από τους παγετούς θέσεις και σε μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα  και γόνιμα εδάφη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιειθεί και ως θεραπευτική χρήση, καθώς λέγεται ότι ανακουφίζει άνδρες και γυναίκες από τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.

Πολλαπλασιάζεταιι με σπορά, μοσχεύματα και με διαίρεση.