Η Cherimoya (Annonacherimola), κοινώς Tσεριμόγια, είναι δένδρο υποτροπικών περιοχών και προέρχεται από τις ορεινές κοιλάδες του Περού και του Ισημερινού.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ευδοκιμεί σε ήπιες και ζεστές συνθήκες, και είναι ευαίσθητο στον παγετό, αλλά και στις ακραίες συνθήκες ζέστης και αέρα. Ξεκινά την παραγωγή φρούτων στα 4-5 χρόνια της ανάπτυξής της.

Γευστικά ο καρπός της θεωρείται ως ένα από τα νοστιμότερα τροπικά φρούτα στον κόσμο. Οι σπόροι της είναι τοξικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εντομοκτόνο.

Η Cherimoya δεν αποκτά μεγάλο μέγεθος και χάνει μεγάλο μέρος από τα φύλλα της στα τέλη χειμώνα με αρχές άνοιξης, πριν την έκπτυξη των νέων οφθαλμών. Ο καρπός έχει σχήμα από κωνικό έως ωοειδές, βάρους έως 1kg, αλλά συνήθως ζυγίζει 150-500gr.

Η σάρκα είναι υπόλευκη, μαλακή γευστική, ελαφρά υπόξινη με πολλούς σπόρους. Συνήθως καταναλώνεται ως νωπός καρπός. Η σταυρεπικονίαση των ανθέων είναι απαραίτητη και εξασφαλίζεται με τη συγκαλλιέργεια συμβατών ποικιλιών. Απαιτεί υψηλή σχετική υγρασία ατμόσφαιρας μεγαλύτερη από 60% για ικανοποιητική επικονίαση. Επίσης, είναι απαραίτητη η τεχνητή επικονίαση προκειμένου να έχουμε αυξημένη καρπόδεση και παραγωγή καλοσχηματισμένων καρπών. Τα δένδρα παρουσιάζουν λήθαργο, ο οποίος διακόπτεται με την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο αλλά και με εμβολιασμό σε σπορόφυτα ή με μοσχεύματα. Η τσεριμόγια είναι ευαίσθητη στους παγετούς, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για βλάστηση κυμαίνεται μεταξύ 15-25˚C και η μέση ελάχιστη μεταξύ 7-18˚C. Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλή αποστράγγιση και αερισμό αλλά αποδίδει καλύτερα σε αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη. Απαιτεί συχνά ποτίσματα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Το κλάδεμα συνίσταται στη διαμόρφωση θαμνώδους και κυπελλοειδούς σχήματος και την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων.