Αμυγδαλιά

0 out of 5

7,00 

Περιγραφή

Η Αμυγδαλιά ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus. Η καλλιεργούμενες ποικιλίες ανήκουν στο είδος communis.

Η Αμυγδαλιά είναι ένα από τα αρχαιότερα ακρόδρυα που χρησιμοποιείτο από τον άνθρωπο. 

Είναι δένδρο φυλλοβόλο. Φέρει φύλλα επιμήκη, οδοντωτά, γυαλιστερά και αδενοφόρα. Οι οφθαλμοί της διακρίνονται σε ξυλοφόρους και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι ξυλοφόροι απαντούν επάκρια, ενώ οι απλοί ανθοφόροι απαντούν σε όλο το μήκος του βλαστού.

Η αμυγδαλιά καρποφορεί πλάγια σε μπουκέτα Μαΐου (μικρά λογχοειδή) Εισέρχεται σε αξιόλογη παραγωγή από 8ο με 10ο χρόνο και η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 50 και πλέον έτη.

Η αμυγδαλιά είναι δένδρο θερμών και ξηρών κλιμάτων. Περιοριστικοί παράγοντες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και οι πολύ υψηλές το καλοκαίρι. Οι ανάγκες της αμυγδαλιάς για διακοπή του λήθαργου το χειμώνα είναι μικρές, από 240 έως 400 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω από 7ο C. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο βλασταίνει και ανθίζει νωρίτερα την Άνοιξη, σε σχέση με τα υπόλοιπα καρποφόρα δένδρα, και ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. 

Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί σε ευρεία ποικιλία εδαφών. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Αντέχει στην ξηρασία και στα εδάφη που παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση Ca. Τα εδάφη όπου δεν υπάρχει καλή αποστράγγιση πρέπει να αποφεύγονται, διότι εκεί τα δένδρα προσβάλλονται πιο εύκολα από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.

Στα φυτώριά μας μπορείτε να βρείτε διάφορες ποικιλίες αμυγδαλιάς, όπως:

  1. Ferragnes : Είναι ποικιλία με καρπό επιμήκες, ελαφρά μυτερό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα αφράτη και με γλυκιά γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, με παραγωγή πολύ καλής ποιότητας. Ωριμάζει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.Είναι ανθεκτική στη μονίλια, η καταγωγή της είναι από τη Γαλλία.
  2. Texas : Είναι ποικιλία με καρπό στρογγυλό έως ωοειδές και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα ελαφρώς αρωματική και με υπόπικρη γεύση. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική, με παραγωγή καλής ποιότητας. Ωριμάζει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.Είναι ανθεκτική στη μονίλια, η καταγωγή της είναι από τη Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.
  3. Ρέτσου :  Είναι ποικιλία με καρπό επιμήκες, ελαφρά μυτερό και κέλυφος μαλακό (εύθραυστο). Η ψίχα αφράτη και γευστική. Θεωρείται ποικιλία σταθερά πολύ παραγωγική, καλής ποιότητας. Ωριμάζει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.Είναι ανθεκτική στη ξηρασία, η καταγωγή της είναι από την Ελλάδα, από τυχαίο σπορόφυτο.