Άνηθος

0 out of 5

0,50 

Ετικέτα:

Περιγραφή

Ο Άνηθος ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae, στο είδος Anethum graveolens. Περιέχει αιθέρια έλαια (όπως καρβονίνη, φελανδρίνη, λιμονίνη, μυριστικίνη).

Ιδιότητες – χαρακτηριστικά:

Συμβάλλει στην αποβολή των αερίων, είναι χρήσιμος στην περίπτωση εμετού και βοηθά στην έκκριση γάλακτος. Οι σπόροι όταν μασηθούν καταπολεμούν την αεροφαγία και τον μετεωρισμό και βοηθούν στην χώνεψη.

Καλλιεργείται σε ζεστά μέρη με άφθονα ήλιο, δεν αντέχει τον αέρα και το κρύο. Αοαιτελι συχνό πότισμα και καλό είναι να φυτευθεί σε χώμα που στραγγίζει καλά, για να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Συνήθως το φυτεύουμε με σπόρο, αλλά υπάρχουν και έτοιμα φυτάρια με αναπτυγμένο άνηθο.

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του άνηθου είναι 18-25ο C, με όρια ανάπτυξης 4-35ο C και όρια αντοχής από 0-40ο C. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και pH 6-7. Ο άνηθος δεν αντιδρά πάντα θετικά στην ανόργανη λίπανση αζώτου. Όσον αφορά το φώσφορο και το κάλιο, οι απαιτήσεις είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Αντιθέτως η καλλιέργεια ωφελείται από την οργανική λίπανση. Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μέτριες αλλά σε χρονιά που έχει ανομβρία καλό είναι να υπάρχει δυνατότητα άρδευσης για να μην πέφτει η στρεμματική απόδοση.

Επιπλέον πληροφορίες

Αναγκαιότητα Νερού

Μέτρια υγρασία εδάφους

Ήλιος

Semi Ήλιος

Τύπος Εδάφους

Ελαφρύ, γόνιμο με καλή στράγγιση, οχι απαίτηση σε pH

Διάμετρος

5 cm

Χαρακτηριστικά Ανάπτυξης

Ορθόκλαδο