Το Χαμομήλι ανήκει στην οικογένεια Compositae, στο είδος Marticaria chamomilla. Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες είναι πολύ γνωστές σε όλους, από τα πολύ παλιά. Το αφέψημα χαμομηλιού βοηθά στην ανακούφιση από νευραλγίες, πόνους περιόδου, πονοκεφάλους, κολικούς , πόνους στο στομάχι. Επίσης το μπάνιο με χαμομήλι είναι τονωτικό. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή λικέρ.

Είναι μονοετής πόα με ευθυτενή βλαστό. Φύεται ελεύθερα στη φύση σε ακαλλιέργητα χωράφια. Καλλιεργείται εύκολα σε σκιερές τοποθεσίες, σε κάμπους ή λόφους, προτιμά στεγνά και ελαφρώς ασβεστούχα εδάφη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Το όνομά του προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου μήλον = το πρόβατο στα αρχαία και χαμαί = πάνω στο έδαφος) και οι δύο ποικιλίες του που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita) και το ρωμαϊκό (Chamaemelum nobile). Παρ’ όλο που και οι δύο έχουν παρόμοιες ιδιότητες, το γερμανικό θεωρείται πιο γευστικό και πιο καταπραϋντικό.

Περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας, αλλά και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ), χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά.