Το σέλινο ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae, στο είδος Apium graveolens. Είναι φυτό πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, θείο. Έχει κυρίως διεγερτικές, διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Βοηθά στην σε όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, προβλήματα πέψης και ανορεξία. Στην μαγειρική θεωρείται περισσότερο λαχανικό παρά αρωματικό φυτό. Χρησιμοποιείται ευρέως, ιδίως τα φρέσκα κοτσάνια του, σε φρέσκες σαλάτες. Βραστό χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες, στιφάδο και πολλά τηγανητά.

Καλλιεργητικές και άλλες συμβουλές:

Το σέλινο είναι πόα με ευθυτενές στέλεχος, με έντονα πράσινα φύλλα. Το σέλινο έχει ανάγκη από υγρασία και προτιμά ήπια και υγρά κλίματα, δεν αντέχει στους παγετούς και την υπερβολική υγρασία. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, καλά αποστραγγιζόμενο. Η καλλιέργεια έχει ανάγκη από καλή λίπανση πριν τη φύτευση του χωραφιού, με ενσωμάτωση οργανικής ουσίας ή λιπάσματος και το τακτικό σκάλισμα για την απομάκρυνση των ζιζανίων και τον καλό αερισμό του χώματος.