Η Ρίγανη ανήκει στην οικογένεια Labiatae, στο είδος Origanum vulgare. Μερικά από τα συστατικά που περιέχονται στη ρίγανη είναι οι τανίνες, πικρές ουσίες, καθώς και ένα αρωματικό έλαιο που έχει παρόμοιο αιθέριο έλαιο με αυτό του θυμαριού. Η Ρίγανη διεγείρει την πέψη, καταπολεμά παθήσεις του αναπνευστικού, τις ημικρανίες, την ανορεξία. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται πολύ. Το άρωμά της ταιριάζει ιδανικά με σαλάτες, σάλτσες τομάτας, πίτσες, ψητά κρέατα και βραστά.

Καλλιεργητικές και άλλες συμβουλές:

Η Ρίγανη είναι πολυετής θυσανωτή πόα, με πολύκλαδο στέλεχος. Είναι χαρακτηριστικό μεσογειακό φυτό και προτιμά θέσεις φύτευσης με άφθονο ήλιο και ξηρά ή καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το είδος του εδάφους, αλλά δεν αντέχει σε λασπερά εδάφη. Έχει ελάχιστους εχθρούς, και είναι ευαίσθητη στο παγετό.

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22 °C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33 °C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά αναπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, το φως είναι απαραίτητο.

Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση.