Το Περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον το περγάμιον του γένους Κίτρος της οικογένειας Ρουτίδες που ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το δέντρο του περγαμόντου είναι αειθαλές,. Είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος και με φύλλωμα που ποικίλλει σε σχήμα.

Καλλιεργητικές και άλλες συμβουλές:

Οι βλαστοί του είναι χρώματος ανοικτού πράσινου. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, λογχοειδή και μυτερά. Τα άνθη είναι λευκά, ενώ οι καρποί του είναι σχετικά μεγάλοι είτε πεπλατυσμένοι είτε στρογγυλοί και έχουν χρώμα κίτρινο προς πορτοκαλί. Οι καρποί έχουν προεξέχουσες βάσεις και κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες.

Καθώς είναι ευαίσθητη στο ψύχος, το δένδρο καλλιεργείται κυρίως σε θερμά κλίματα.

Ποικιλία με πολύ μεγάλους κίτρινους καρπούς, με τραχειά επιφάνεια, πολύ αρωματικούς, κατάλληλους για γλυκό.

Το εσωτερικό του καρπού του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό, όμως γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική. Το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και χρησιμοποιείται σε τεράστια ποικιλία τσαγιών, με διασημότερο το τσάι Earl Grey, καθώς και στα λουκούμια. Επίσης το περγαμόντο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κουλουράκια, σεσοκολάτες, στον χαλβά, σε φρουί γλασέ, σε αρωματισμένο γάλα (Χιώτικο γάλα), καθώς και σε σοκολάτα κουβερτούρα. Τέλος, το περγαμόντο χρησιμοποιείται περιορισμένα ως συστατικό και στη Μαγειρική, κυρίως ως συνοδευτικό κρέατος. Στην Άνδρο παρασκευάζεται και έχει ιδιαίτερη αξία το πράσινο, ολόκληρο περγαμόντο, όπως και καρουλάκι φλοιού περγαμόντο στο τέλος του χειμώνα.

Όλα τα καρποφόρα δένδρα μας και εσπεριδοειδή είναι ελεγμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα Φυτοϋγειονομικά Διαβατήρια.