Η Μαντζουράνα ανήκει στην οικογένεια Labiatae και στο είδος Origanum majorana. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχει αιθέρια έλαια, τανίνες, οξύ δενδρολιβάνου. Εχει αποχρεμπτικές, διεργετικές και τονωτικές ιδιότητες. Τέλος είναι άριστο αντισπασμωδικό και χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται συχνά. Το άρωμά της θυμίζει πού αυτό της ρίγανης και χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο, για να δώσουμε άρωμα και φίνα γεύση στα κρέατα, πίτσες, γεμιστά κα. Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή λικέρ και στην κονσερβοποιία.

Η Μαντζουράνα είναι θάμνος πολυετής. Αναπτύσσεται σε ήπια – θερμά μέρη, και προτιμά πλούσια σε οργανική ουσία. Αντέχει όμως πολύ καλά επίσης και σε εδάφη ασβεστούχα και στεγνά. Δεν αντέχει σε μέρη όπου δεν υπάρχει καλή αποστράγγιση των υδάτων.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έ­λαιο της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμα της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατά­θλιψη και το στρες. Είναι επίσης πολύ αποτελε­σματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότη­τας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών. Βοηθά στη γρήγορη επούλω­ση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και α­πό τους πόνους στο αυτί.

Τα χρήσιμα μέρη της μαντζουράνας είναι τα φύλλα της, από τα οποία φτιάχνουμε αφέψημα με ηρεμιστικές, αντι-σπασμωδικές καί εφιδρωτικές ιδιότητες. Τα κόκκινα λουλού­δια της είναι ιδιαίτερα αγαπητά για το άρωμα τους και χρη­σιμοποιούνται ευρέως στην α­ρωματοποιία. Τα φύλλα, τοπο­θετημένα πάνω σε μώλωπες ή σε σημεία όπου έχουν τσιμπή­σει τα έντομα, είναι πολύ μαλακτικά. Ο χυμός τους, μαζί με οινόπνευμα, χρησιμοποιείται για εντριβές σε άτομα που υποφέρουν από νευραλ­γίες. Τα φύλλα ωμά κά­νουν πολύ καλό στο συ­κώτι καί ευνο­ούν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Για να μην χάνονται οι πολύτιμες ουσίες του φυτού, όταν το φυτεύουμε σε γλάστρα, πρέπει το χώμα να είναι αφράτο καί πλούσιο σε λιπάσματα.