Το μανταρίνι προέρχεται από την Μανταρινιά, (επιστημονικά: Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από ότι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

Το δέντρο της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία, απ’ ό,τι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και το κρύο πολύ εύκολα μπορεί να το καταστρέψει. Το δέντρο της μανταρινιάς συναντάται συνήθως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.

Στις μανταρινιές υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, που διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο όσον αφορά το μέγεθος των καρπών, όσο και την εποχή ωρίμανσης αυτών.

Θρεπτική αξία των μανταρινιών:

Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006 [1], η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. θεωρητικά αποδίδει 53 θερμίδες.Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι σημαντικότερες ποικιλίες που διαθέτουμε είναι:

  • Κλημεντίνη, ποικιλία πολύ διαδεδομένη, με εύγευστους καρπούς, σχεδόν άσπερμους, που ωριμάζουν νωρίς το χειμώνα. Δένδρο με πυκνό φύλλωμα, συμμετρικού σχήματος.
  • Ντόπια (Χίου), ποικιλία με ιδιαίτερα αρωματικούς καρπούς, χειμερινής ωρίμανσης, που φέρουν λίγα ή πολλά σπέρματα.
  • Ενκορ, ποικιλία που όψιμης ωρίμανσης (Μάρτιος – Ιούνιος), με καρπούς πολύ αρωματικούς και εύγευστους.
  • Ορτανικ, ποικιλία όψιμης ωρίμανσης ( Μάρτιος – Ιούνιος), είναι δένδρο που αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες. 
  • Πονκα, ποικιλία που σχηματίζει καρπούς μεγάλους, που μοιάζουν με πορτοκάλια. Δένδρο μέτριας ζωηρότητας.
  • Nova, ποικιλία που θεωρείται ως όψιμο κλημεντίνη, καθότι τα γευστικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν με αυτά της κλημεντίνης, αλλά διαφέρουν όσον αφορά την εποχή ωρίμανσης.
Όλα τα καρποφόρα δένδρα μας και εσπεριδοειδή είναι ελεγμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα Φυτοϋγειονομικά Διαβατήρια.