Η Μηλιά ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, το γένος Malus. Η μηλιά είναι δένδρο φυλλοβόλο, μεγάλου μεγέθους και μακρόβιο.Τα φύλλα του είναι απλά, οδοντωτά, με βραχύ μίσχο, με την κάτω επιφάνειά του χνουδωτή. 

Καλλιεργητικές και άλλες συμβουλές:

Η μηλιά καρποφορεί επάκρια, σε ξύλο ηλικίας 2 ή περισσοτέρων ετών. Οι λογχοειδείς αυτές βλαστήσεις μπορεί να δίνουν καρπούς για 15-20 έτη. Στην πράξη όμως, η διάρκεια της καρποφόρου ζωής τους υπολογίζεται γύρω στα 8 – 10 έτη. Πρέπει να εξασφαλίζονται επαρκής συνθήκες φωτισμού και θρέψης. Στην μηλιά και στην αχλαδιά οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος είναι σημαντικότατοι στην διαφοροποίηση των οφθαλμών και την ανάπτυξη των καρπών. Κατά τους μήνες αυτούς στα μηλοειδή συνυπάρχουν και αναπτύσσονται συγχρόνως και οι καρποί (που μεγαλώνουν και ωριμάζουν ακόμα εκείνη την περίοδο) και οι οφθαλμοί. Επομένως εκείνο το κρίσιμο χρονικά διάστημα, πρέπει το δένδρο να τρέφεται σωστά, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ούτε στην ποιότητα των καρπών, αλλά ούτε και στην διαφοροποίηση – ανάπτυξη των καρποφόρων οφθαλμών ( οι οποίοι θα μας δώσουν την μελλοντική παραγωγή).milia

Γενικά η μηλιά είναι δένδρο ψυχρών και υγρών κλιμάτων. Ευδοκιμεί σε περιοχές με αρκετό χειμερινό ψύχος για την διακοπή του ληθάργου. Περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλους όγκους νερού, όπως λίμνες, ποτάμια ή θάλασσα, προσφέρονται για την καλλιέργεια μηλιάς, επειδή δεν παρατηρούνται εκεί παγετοί, που προκαλούν ζημιές στα δένδρα.

Η θερμοκρασία του καλοκαιριού επηρεάζει την εμφάνιση του κόκκινου χρώματος των καρπών, και κατά συνέπεια την ποιότητα της παραγωγής. Επίσης η ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη, όπως επίσης και το σταθερό πότισμα και η επάρκεια σε νερό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποικιλίες που διαθέτουμε:

  • Στάρκινσον, δίνει κόκκινα τραγανά μήλα, αρωματικά, πολύ διαδεδομένα στο εμπόριο.
  • Φυρίκια μεγαλόκαρπα με ωοειδή σχήμα, αρωματικά, με μεγάλο σχήμα.
  • Γκρανι Σμιθ, δίνει πράσινα, τραγανά, αρωματικά μήλα με χαρακτηριστική ξινή γεύση. Ωριμάζουν γύρω στον Οκτώβριο
  • Γκόλντεν, δίνει κίτρινα μήλα με στίγματα καφέ, γευστικά, τραγανά. Ωριμάζουν μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Fuji Kiku, δίνει κόκκινα-ροζ μήλα με γραμμές πράσινες. Θεωρείται ποικιλία ανώτερης ποιότητας.
  • Red Cheef
  • Fuji inkas, δίνει καρπούς έντονα κόκκινους, έντονο άρωμα, τραγανούς. Θεωρείται ποικιλία ανώτερης ποιότητας.
  • Gala δίνει τραγανό κόκκινο με πράσινες και κίτρινες περιοχές, πολύ αρωματικό.

Leave A Reply