Η Μέντα ανήκει στην οικογένεια Labiatae. Το συνηθέστερο είδος της είναι το Mentha piperita. Περιέχει πολλά αιθέρια έλαια, όπως μενθόλη, μενθόνη, οξικό και βαλεριανικό οξύ κα τα οποία βρίσκονται κυρίως στα φρέσκα φύλλα της. Τα συστατικά της συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, καταπολεμά το άσθμα και την ανυτία, διεγείρει το έντερο. Η μενθόνη αν έρθει σε επαφή με το δέρμα και τους βλεννογόνους, ασκεί μια ελαφρώς αναισθητική δράση. Χρησιμοποιείται επίσης στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία. Στη μαγειρική, χρησιμοποιείται με φειδώ, επειδή το άρωμά της, αν και είναι ευχάριστα, είναι πού δυνατό. Την μέντα την βρίσκουμε συχνά στην παρασκευή λικέρ, αφεψημάτων και γλυκισμάτων.

Η μέντα είναι πολυετής πόα, με έντονο ριζικό σύστημα και με πολλές παραφυάδες. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά γενικά προτιμά ήπια κλίματα και ελαφριά, πλούσια σε οργανική ουσία χώματα, που στραγγίζουν καλά.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η μέντα βοηθά την πέψη, συμβάλλοντας στην πρόληψη της κράμπας στην κοιλιακή χώρα. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέντα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα στις γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού ελκών στο στομάχι. Το τσάι μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, καούρας, δυσπεψίας και για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ανακουφίζει ακόμα από τις κράμπες στη μήτρα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στον ακανόνιστο κύκλο της περιόδου. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν μέντα για την πρωινή αδιαθεσία θα πρέπει να πίνουν τσάι μέντας αντί να χρησιμοποιούν τις πιο ισχυρές κάψουλες από έλαιο μέντας, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο αποβολής.

Επιπλέον, η αντισπασμωδική δράση της μέντας αυξάνει την παραγωγή χολής με τη χαλάρωση των μυών του χοληδόχου πόρου, μια ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει τη διάλυση της πέτρας στη χολή σε κάποια άτομα.