Η Λεβάντα ανήκει στην οικογένεια Labiateae και στο είδος Lavandula officinalis. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια (όπως γερανιόλη, οξικός λιναλυλεστέρας, καμφορά, λινολοόλη). Παρουσιάζει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως αντισπασμωδικές, εφιδρωτικές και πολύ ισχυρές αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες.  Χρησιμοποιείται επίσης συχνά στην παρασκευή αφεψημάτων για την καταπολέμηση αναπνευστικών και γυναικολογικών νοσημάτων. Το άρωμα της λεβάντας είναι ευρέως γνωστό στην αρωματοποιία. Ανέκαθεν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν αποξηραμένα άνθη φυτών για να αρωματίσουν τα ασπρόρουχά τους. Στην μαγειρική συναντάται σπάνια.

Γενικές, χρήσιμες πληροφορίες

Η λεβάντα είναι πολυετές αειθαλές φυτό. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λεβάντας που διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ως προς το φύλλωμα (γκρί ή πράσινο, οδοντωτό ή λείο), αλλά και ως προς το άνθος. Είναι ξηροθερμικών συνθηκών φυτό, χρειάζεται ηλιοφάνεια και λίγο νερό ή έδαφος που να στραγγίζει καλά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την σύσταση του εδάφους φύτευσης. Στην παρκοτεχνία χρησιμοποιείται και για σχηματισμό μπορντούρας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.