Το κουνουπίδι (επιστ. Βρασική η λαχανώδης ποικ. η Βοτρύτης, Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχους που λέγεται ανθοκεφαλή.

Το κουνουπίδι ως κηπευτικό για την διατροφή του ανθρώπου έχει τεράστια αξία

Το κουνουπίδι καλλιεργείται σε ΄’ολη την Ελληνική επικράτεια για την ανθοκεφαλή του. Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο σπέρνεται σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια μεταφυτεύονται στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια κουνουπιδιού:

  • 300-500 σπόροι ανά γραμμάριο.
  • 20-50 γραμμάρια ανά στρέμμα.
  • 0,5-1 εκατοστό βάθος φύτευσης.
  • Φυτεύονται σε γραμμές. Αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών: 60-90 εκατοστά και επί των γραμμών φύτευσης 40-70 εκατοστά. (2000-3000 φυτά ανά στρέμμα)
  • συγκομιδή 2-8 μήνες από τη μεταφύτευση.
  • απόδοση 2-4 τόνοι το στρέμμα.
  • το κουνουπίδι είναι μικρής θρεπτικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
  • περιέχει όπως το μπρόκολο και το λάχανο, φυτοχημικές ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία, όπως Σουλφοραφίνη (ένα οργανοθειικό συστατικό με αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες). Τα νεαρά κεφάλια είναι πλούσιες όταν τα τρώμε νωπά. Επίσης στο κουνουπίδι περιλαμβάνονται διάφορα συστατικά που λειτουργούν ως αντί οιστρογόνα που εμποδίζουν τον σχηματισμό όγκων στο στήθος και στον προστάτη.