Η Γκουάβα (Psidium guajava L) προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής, Μεξικό,Κεντρική Αμερική, Βραζιλία και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές χώρες.

Καλλιεργητικές και άλλες πληροφορίες:

Είναι δένδρο χαμηλής ανάπτυξης, με δερματώδη σκούρου χρώματος φύλλα, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 15 εκατοστά. Τα άνθη είναι λευκά με 5 πέταλα και πολυάριθμους στήμονες.

Το Φρούτο Γκουάβα είναι στρογγυλό σε σχήμα αχλαδού ή μικρού λεμονιού, και διάμετρο από 3 έως 10 εκατατοστά. Έχει χρώμα ωχροπράσινο προς κίτρινο και το εσωτερικό του φέρει πολλά μικρά κουκούτσια. Είναι φρούτο με ευχάριστη δροσερή γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα ροδοπέταλου.,Η γκουάβα είναι δένδρο αειθαλές, μικρού μεγέθους. Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό ή αχλαδόμορφο και η σάρκα είναι μαλακή χρώματος από λευκό έως κόκκινο με γλυκιά ή υπόξινη γεύση και πολλούς μικρούς σπόρους. Ο καρπός τρώγεται ως νωπός, αλλά χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μαρμελάδας, χυμού ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Πολλές ποικιλίες είναι αυτογόνιμες ενώ υπάρχουν και αυτόστειρες που απαιτούν την συγκαλλιέργεια δύο ή τριών ποικιλιών. Οι ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική επεξεργασία πολλαπλασιάζονται με σπόρο ενώ οι ποικιλίες που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό σε σπορόφυτα υποκείμενα ή με μοσχεύματα. Η γκουάβα καλλιεργείται σε ποικιλία κλιμάτων αλλά σε θερμοκρασίες κάτω από 8˚C υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ιδανικές θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 23-28˚C.