Η Γαϊδουροελιά ανήκει στην οικογένεια Oleaceae . Είναι η ποικιλία με το μεγαλύτερο καρπό. Ο καρπός της είναι επιμήκης, με ανοικτόχρωμα φακίδια. Θεωρείται κλώνος της ντόπιας ποικιλίας ελιάς για λάδι, που προέκυψε από τυχαίο κλωνικό ανασυνδυασμό.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η Γαϊδουροελιά ως δένδρο φέρει ανοικτοπράσινα φύλλα, με ελαφρώς κρεμοκλαδή προδιάθεση, ανθεκτικό στη ξηρασία και τους θερμούς – ξηρούς ανέμους. Ως δένδρο εμφανίζει σχήμα κόμης κρεμοκλαδή, με μεγάλα πλατιά φύλλα. Εύκολης ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας, ευρέως διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο καρπός της συντηρείται στην άλμη ή σε μείγμα ξυδιού και θεωρείται εκλεκτό συνοδευτικό κρασιού, τσικουδιάς ή ρακής.

Στο εμπόριο απαντάται επίσης και με το όνομα Μαμούθ ελιά, λόγω του μεγάλου του σχήματος.