Το Αχλαδόμηλο ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, το γένος Malus.

Έλκει την καταγωγή του από την Ασία, όπου είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Σήμερα καλλιεργείται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή, τη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με επιτυχία στην Κύπρο και πλέον και στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός παραγωγών αχλαδόμηλων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στον φρουτότοπο της Νάουσας, αλλά και στο νομό Πέλλης.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αυτού του φρούτου, με κάποιες μικροδιαφορές στη γεύση και την όψη. Σημαντικότερη και πλέον διαδεδομένη είναι η Νάνση.

Καλλιέργεια και συλλογή

Η καλλιέργεια του αχλαδόμηλου απαιτεί συνεχή φροντίδα και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η απόσταση μεταξύ των δέντρων πρέπει να είναι μεγάλη, και αυτό γιατί έχουν υψηλή καρποφορία και ο καλλιεργητής πρέπει να περνάει συχνά και να αραιώνει τα φρούτα προσεκτικά, κλαδί-κλαδί, ώστε να μπορέσουν να ωριμάσουν σωστά και να είναι γλυκά και εύγευστα.

Μια άλλη σημαντική δυσκολία αφορά στη συλλογή και τη μεταφορά τους. Ο φλοιός τους είναι πολύ ευαίσθητος και η παραμικρή εκδορά επηρεάζει το φρούτο.

Συνεπώς, συλλέγονται ένα-ένα με προσοχή, από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, και αποθηκεύονται ένα-ένα με την ίδια προσοχή. Το πλεονέκτημά τους: έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, άρα μπορούν να διατεθούν στην αγορά αρκετά μετά τη συλλογή τους.

Θεωρείται φρούτο υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.